Met deze demo kunt u semantisch zoeken in alle gepubliceerde jurisprudentie van het Nederlandse strafrecht.
De kracht van semantische zoeken is dat synoniemen en holoniemen automatisch worden meegenomen in de zoekopdracht. Zo zal een zoekopdracht op “wapen” ook resultaten opleveren waarin alleen over een mes of pistool wordt gesproken.
Start de demo, en typ uw zoekopdracht voor het gehele document of alleen de tenlastelegging en gebruik de diverse filtermogelijkheden om de gewenste resultaten te vinden.
Veel succes!
Achtergrond
Om het semantisch zoeken en filteren van de jurisprudentie mogelijk te maken zijn de documenten geïndexeerd op basis van onze Rechtspraak ontologie. Hiermee worden alle relevante passages voorzien van metadata zodat deze vervolgens snel gevonden kunnen worden. Daarnaast zijn ook de verschillende secties waaruit een jurisprudentie document bestaat automatisch geïdentificeerd. Hierdoor kan onderheid gemaakt worden door de context van een gevonden tekst. Zo betekent de term “niet schuldig” in de uitspraak van de rechter iets geheel anders dat wanneer dit in het verweer van de verdachte wordt gevonden. Met deze technologie kunnen eenvoudig zoekopdrachten worden uitgevoerd die ook met bijvoorbeeld Google search vrijwel onmogelijk zijn. Zoals bijvoorbeeld:
Toon de jurisprudentie over verdachten die zijn veroordeeld voor een poging zware mishandeling, maar niet zijn bestraft door een succesvol verweer op basis van ontoerekeningsvatbaarheid maar waar wel een boete is opgelegd.
Zie de handleiding voor een verdere toelichting hoe deze zoekopdracht door de applicatie wordt verwerkt.
Toepassingen
Semantisch zoeken en filteren is nuttig in iedere situatie waar snel relevante documenten moeten worden gevonden. De gebruikte ontologie gebaseerde aanpak is met name krachtig in situaties waarin alleen een volledige match relevant is. Standaard zoekmachines werken met een “beste match” die ook slechts een deel van de zoektermen kan bevatten. Hierdoor worden ook altijd minder goede documenten aangeboden en zegt bijvoorbeeld het aantal gevonden documenten niets meer.
Met onze aanpak zijn alle gevonden documenten relevant. Dit scheelt een hoop tijd en bovendien kunnen onze zoekresultaten direct gebruikt worden voor statistische studies over het voorkomen of de verdeling van bepaalde kenmerken in de dataset.
Zie onze product pagina met meer voorbeelden van deze vormen van taaltechnologie toegepast op het juridische domein.